Zo kan je je kledingkast handig indelen

Hi, ik ben Nicole Schmitz, professional organizer en jouw gids naar minder spullen en meer leven. Graag help ik je naar een troepvrij en slim georganiseerd huis.

Beiden zelfstandig ondernemer, drie jonge kinderen en een groot sociaal netwerk; dat Ingrid en haar man een druk leven leiden is een understatement. Gemak staat voor hen dan ook voorop. Graag liet ik Ingrid zien hoe ze haar kast handig kan indelen.
professional organizer

We zijn vaak geneigd korte termijn te denken. Zo belanden spullen uit gemak op een stapel, maar die stapels breiden zich steeds verder uit. Het gemak zorgt er hierdoor voor dat zoeken naar spullen  eigenlijk alleen maar meer tijd kost. Tijd investeren in een goede organisatie bespaart je uiteindelijk heel veel onnodige tijd. In deze blog lees je dan ook hoe je je kledingkast handig kunt indelen.

Kledingkast indelen

Uit een rommelige kast is het verdomd lastig om een outfit te kiezen. Het zorgt er voor dat je niet precies weet wat je hebt en waar het hangt of ligt. Dankzij eerder stijl- en kleuradvies weet Ingrid wél precies welke kleuren en pasvorm goed bij haar huid en lichaam passen. Hierdoor hangen er geen miskopen in haar kast. Bovendien hecht ze veel belang aan duurzaamheid, dus shoppen doet ze alleen uit noodzaak. Toch konden we na het opruimen van de kasten een hele vuilniszak naar de kledingbak brengen en met een halve zak aan kleding kon ze de kringloopwinkel verblijden.

kledingkast indelen
Voor-foto van de kledingkast van Ingrid 

Goed, de uitdaging bij Ingrid zat ‘m dus vooral in het logisch indelen van de kasten. Samen deelden Ingrid en ik hun kledingkast opnieuw in, waardoor ze nu zoveel meer overzicht hebben. Bovendien is een goed georganiseerde kast ook een lust voor het oog, waardoor Ingrid voortaan blij wordt bij het openen van de kastdeuren. Dit maakt het ook een stuk makkelijker om de kast overzichtelijk te houden. Maar hoe deel je je kast nou handig en overzichtelijk in?

1. Kleding sorteren

Wanneer je je kleding gaat uitzoeken sorteer je deze op soort. Dus je maakt een groepje met tops, een groepje met broeken, een groepje met truien, met jasjes, met jurkjes, etc.

2. Zomer vs. winter

Eenmaal alle kleding gesorteerd en ingedeeld in groepjes kan je deze verder indelen in zomer en winter. Dus shirts met lange mouw apart van de shirts met korte mouw en mouwloze tops. Is je kast groot genoeg dan bewaar je best alle kleding in het zicht. Zo weet je het beste wat je allemaal hebt. Maar bij gebrek aan ruimte kan je zeker in het winterseizoen de zomerjurkjes en tops in een doos opbergen en andersom in de zomer de dikke truien apart leggen.

kledingkast indelen
Kledingkast van Ingrid ná onze opruimsessie
3. Ophangen of vouwen

Hangend nemen je kleren veel plek in beslag, maar blijft de stof wel kreukvrij. Daarom zijn blazers, blousjes, overhemden en pakken het meest geschikt om op te hangen. Jurken zijn vaak ook beter af hangend. Om te voorkomen dat je hanggedeelte echter de hele kast in beslag neemt, kan je jurken dubbelgevouwen over een broekhanger hangen.

Al de overige kleding leg je gevouwen in de kast. Ik leer mijn klanten hiervoor de Konmari-vouwmethode. Deze methode heeft namelijk als voordelen dat het zowel ruimte besparend is, als beter overzicht geeft in wat je hebt, als minder kreukels in je kleding geeft.

Het vouwen op de Konmari-methode gaat als volgt:

Truien, shirts en tops: leg het kledingstuk plat voor je neer, vouw links en rechts naar het midden toe en vouw de mouwen naar beneden toe, vouw het kledingstuk dubbel en laat ongeveer een centimeter ruimte over aan de bovenkant, vouw nog een keer dubbel. Dunne stof kan je vervolgens nog een keer dubbelvouwen. Je vouwt in principe totdat er een pakketje ontstaat dat je rechtop kunt zetten. Voor dikke wintertruien is het ouderwets stapelen in de kast vaak de handigste opbergmethode.

Broeken: leg je broek plat neer en vouw de ene pijp over de ander, vouw het kruis naar binnen en vouw de broek dubbel waarbij je weer een centimeter ruimte aan de bovenkant over laat, blijf naar binnen vouwen totdat er een mooi pakketje ontstaat.

4. Organiseer op kleur en lengte

Niet alleen prettig om naar te kijken, maar ook voor een beter overzicht sorteer je hangende kleding op lengte en kleur. Dit maakt het makkelijker om combinaties te maken en dus je outfit te kiezen. De langste kleding hang je links en de kortste rechts. Zo vormt de onderkant van je hangkleding een denkbeeldige stijgende lijn van links naar rechts, een lijn die staat voor positiviteit. De gevouwen kledingpakketjes sorteer je ook op kleur en leg je vervolgens per groepje (zie stap 1) in mandjes of bakjes in je kledingkast.

5. Behoud je kledingkast ook voor kleding

Voorraad toiletartikelen, beddengoed, handdoeken, boeken, tassen. Het is een opsomming van spullen die ik vaak tegenkom in kledingkasten. Terwijl meer van diezelfde spullen dan ook op andere plekken in huis bewaard worden. Om orde in huis te bewaren is het belangrijk dat spullen van eenzelfde soort op één plek worden bewaard. Meest logisch is dan op een plek waar de spullen ook gebruikt worden.

dressoir organizen
Voorraad toiletartikel, maar ook sjaals en pyjama’s opgeborgen in de dressoirlades

Soms is een kledingkast zo groot en mis je bijvoorbeeld kastruimte in de badkamer, waardoor het voor de hand ligt om toiletartikelen en handdoeken in de kledingkast te bewaren. Ingrid had een plank vol voorraad en een plank vol handdoeken in hun kledingkast liggen. Nadat we het dressoir, dat ook in de slaapkamer staat, eveneens uitgeruimd en opnieuw ingedeeld hadden, ontstonden hier 2 vrije lades. Toiletartikelen, handdoeken en beddengoed liggen voortaan opgeborgen in het dressoir.

kleding organizen
Bovenste dressoirlade is voor ondergoed en sokken

Ondergoed en sokken zijn ook ideaal om in lades te bewaren. In het geval van Ingrid hebben zij en haar man Pieter-Coen elk hun eigen lade met sokken en ondergoed. Dit leg je niet allemaal los in de lade, maar verdeeld in mandjes voor een goed overzicht.

____________________________________

“Door de hulp van Nicole in te schakelen ben ik me bewust geworden van het effect van opgeruimde en netjes georganiseerde kasten. Ik word er heel blij van! Waar we eerst dachten meer kastruimte nodig te hebben, hebben we na een sessie met Nicole zelfs kastruimte over.”- Ingrid Verdegaal

 

"Inspiratie"

Hoe ga ik te werk?

En hoe ervaren mijn klanten hun woongeluk? Je leest het hier in enkele van mijn afgeronde projecten. In mijn blogs deel ik graag mijn beste tips en inspiratie voor woongeluk.