Verhuizen of verbouwen: deze 5 vragen hielpen ons bij het maken van een weloverwogen keuze

In veel huiskamers zal er wel eens over gesproken worden; “Wat zou je doen als je de hoofdprijs wint in de loterij?” Ga je je huidige woning verbouwen of ga je verhuizen naar je droomhuis? Stop je met werken of race je naar de showroom om een luxe sportwagen te kopen?

Afgelopen januari werd duidelijk dat de Postcodekanjer van de Postcodeloterij in ons dorp was gevallen. We waren het ‘winnende dorp’, maar de ‘winnende straat’ werd pas later bekend gemaakt. En dus stond het dorp op zijn kop. Er werd volop gespeculeerd in welke straat straks de Porsches en Ferrari’s zouden staan en huizen te koop zouden worden gezet.

Uiteindelijk wonnen wij de hoofdprijs niet. Wij hoefden trouwens ook niet na te denken over de keuze tussen verhuizen of het verbouwen van ons huis. Dat hadden we twee jaar geleden al gedaan.

Verhuizen of verbouwen: stel jezelf dan deze 5 vragen

Lange tijd was verhuizen voor ons geen optie. We hadden het erg naar ons zin in onze vorige woning en hadden uitsluitend de wens om ons huis te verbouwen. Toch kozen we uiteindelijk voor verhuizen. Sta je zelf ook voor de keuze verhuizen of verbouwen? Deze vijf vragen hebben ons geholpen bij het maken van een weloverwogen keuze:

1. Wat zijn de vaste eigenschappen van je huidige woning en in hoeverre ben je hier blij mee?

Wat waardeer je aan je huidige woning en zal je niet snel in een ander huis vinden? Denk aan de emotionele waarde, de fijne buurt of de karakteristieke kenmerken van het huis.

Wat stoort je aan je huidige huis, hoe erg is dat en is het mogelijk om dit op te lossen met een verbouwing? Denk aan een te kleine tuin, de ligging, maar ook de (te) grote afstand tot je werk of familie. Soms kunnen de antwoorden op deze eerste vraag al doorslaggevend zijn in je keuze.

2. Hoe ziet jouw ideale woonomgeving eruit?

Het beste advies is om een wensenlijst te maken waarbij je bij elke wens ook aangeeft welke prioriteit het voor je heeft en waarom. Zo maak je inzichtelijk wat je écht belangrijk vindt. Je wilt misschien van alles, maar zorg dat je er achter komt welke woonwensen van groot belang zijn voor je woongeluk.

Beperk je niet tot algemene bewoordingen, zoals “ik wil meer ruimte” of “ik wil meer licht”, maar probeer het concreet te maken. Beschrijf het gevoel dat je wilt ervaren bij het betreden van je woning en iedere kamer individueel.

Visualiseer je ideale woonomgeving en kom erachter waar je echt gelukkig van wordt

Als je het lastig vindt om het te visualiseren, dan adviseert Nicole altijd om door woonbladen te bladeren en foto’s te zoeken die je aanspreken. Het zien van verschillende interieurs maakt het eenvoudiger om te definiëren wat je wilt én wat je juist niet wilt. Belangrijk hierbij is ook om je af te vragen waarom iets je aanspreekt, zodat je tot de kern komt van wat jou gelukkig maakt.

Wanneer je eenmaal je woonwensen in kaart hebt gebracht, komen de volgende vervolgvragen aan bod:

  • In hoeverre kunnen je woonwensen in je huidige huis gerealiseerd worden?
  • Is er voldoende aanbod binnen het soort huis dat jij zoekt? Het woningaanbod is over het algemeen beperkt momenteel. Een nieuw huis zal waarschijnlijk ook niet 100% naar je zin zijn. Daarom moet je ook bij verhuizen kosten voor verbouwing meenemen.

3. Verwacht je grote veranderingen in de komende 5 jaar?

Het lijkt misschien een open deur, maar verbouwen én verhuizen doe je om woongeluk te realiseren voor een langere periode. Het is dan ook verstandig om rekening te houden met mogelijke veranderingen die in de komende jaren staan te gebeuren. Je woonwensen zullen immers wijzigen aan de hand van je levensfase.

Kind(eren) het huis uit: Zo kan de wens om meer ruimte te hebben, vanzelf opgelost worden als bijvoorbeeld je kinderen binnen enkele jaren het huis uit gaan. Aan de andere kant kan het vertrek van je kind(eren) er ook juist voor zorgen dat je huidige woning te groot wordt.

Pensioen: Ook een naderend pensioen zal zeker invloed hebben op je woonwensen. Je bent dan meer thuis, waardoor huis én tuin een belangrijkere rol gaan spelen. Daarnaast krijg je meer tijd voor hobby’s die soms ook om veel ruimte kunnen vragen. Mijn ouders vonden het belangrijk om op tijd te verhuizen naar een appartement, want op een gegeven moment zou het te zwaar worden om de eengezinswoning met tuin te onderhouden.

Als je kind(eren) het huis uit zijn kunnen je woonwensen veranderen

Kleinkinderen: De kinderen mogen dan het huis verlaten, als er kleinkinderen komen verandert de situatie opnieuw. Veel grootouders passen immers op de kleinkinderen en dan is het fijn om voldoende ruimte te hebben, misschien zelfs een logeerkamer.

Bij de keuze tussen verbouwen en verhuizen is het dus belangrijk om niet alleen rekening te houden met de huidige situatie, maar ook naar veranderingen en wensen in de toekomst te kijken.

4. Wat zijn je financiële mogelijkheden?

Misschien had ik hier mee moeten beginnen. Want we kunnen wel van alles willen, alles valt of staat met het budget dat beschikbaar is. En ook hier geldt dat je niet alleen moet kijken naar de huidige situatie, maar ook voor de langere termijn.

inzicht in je financiënZorg dat je goed zicht hebt op jullie financiële mogelijkheden

Eén ding is zeker: zowel verbouwen als verhuizen kosten geld. Het is van cruciaal belang dat je je er ook financieel comfortabel bij voelt. En dat het ook betaalbaar blijft bij onvoorziene omstandigheden. Je kunt wonen in je ideale huis, maar alle woongeluk verdwijnt als je financiën onder druk komen te staan.

Laat je adviseren door mensen die er verstand van hebben. Ik ben geen financieel adviseur. Het enige dat ik je kan meegeven zijn onze eigen ervaringen. Twee financiële redenen zorgden er bij ons voor dat verhuizen een serieuze optie werd:

Kosten verbouwing werden steeds hoger: Onze lijst met woonwensen werd steeds langer. En daarmee de kosten. Ik ben niet héél handig, dus voor veel werkzaamheden zouden we mensen moeten inhuren. We vroegen verschillende offertes op.

Maar we realiseerden ons ook dat we rekening moesten houden met onvoorziene kosten. We stelden ons de vraag of het wel rendabel was om zoveel geld in onze bestaande woning te stoppen. Het blijft namelijk altijd de vraag of die kosten in verhouding staan tot de waardestijging van je woning.

De rente is heel laag: Ik verdiepte me in onze hypotheek. Onze hypotheekrente van bijna 6% stond nog tien jaar vast. Omzetten was geen optie. We schakelden de hulp in van een SNS hypotheekadviseur en uit zijn offerte bleek dat we bij een nieuwe hypotheek minder dan 2% rente zouden betalen. Bij een hypotheek van € 400.000 scheelt dat bruto € 16.000 per jaar aan rente! Inderdaad dus ieder jaar opnieuw. Een gigantisch bedrag.

Ook bij een verhuizing is het belangrijk rekening te houden met verbouwkosten

Natuurlijk kost verhuizen ook geld en het is goed om die kosten in kaart te (laten) brengen. Van de kosten van de makelaar, notaris, bank, verhuisbedrijf en wellicht ook tijdelijk dubbele woonlasten. Neem een beslissing nadat je je goed hebt laten informeren en adviseren.

5. Hoe belangrijk is een energiezuinig huis voor jou?

Het is steeds vaker in het nieuws, je ziet het bij de huizen in je wijk en vanuit de overheid zijn er zelfs subsidiemogelijkheden. Energiebesparende maatregelen kunnen ook je woongenot vergroten. Investeringen in bijvoorbeeld isolatie van je huis of zonnepanelen kun je terugverdienen door te besparen op energiekosten.

Je hoeft trouwens niet meteen een grote verbouwing te doen. Ook kleine beetjes helpen zoals het overstappen op zuinige apparaten en LED verlichting of de tocht aanpakken. Wij kochten een nieuwe koelkast en diepvries. Beide apparaten zijn veel zuiniger in gebruik.

Neem je besluit samen

Woon je niet alleen, dan is het natuurlijk verstandig om goed met elkaar te overleggen. Stem met elkaar af wie wat doet. Maken jullie samen een wensen- en prioriteitenlijst? Of doen jullie dat apart van elkaar?

verhuisplanning

Nicole had onze hele verhuizing en verbouwing goed gepland

Het is belangrijk dat jullie bekijken wat het beste werkt voor jullie. Het zal je niet verbazen dat in ons geval Nicole de leiding heeft genomen.
Uren, avonden, dagen, wekenlang struinde Nicole over het internet om ideeën op te doen. Het was een bevestiging voor haar dat ze hier ook haar vak van wilde maken. Ook dat heeft de verhuizing ons dus opgeleverd.

De conclusie: kiezen tussen verhuizen of verbouwen

De vraag of je je huis gaat verkopen of verbouwen is meestal niet eenvoudig. Neem er dan ook de tijd voor, laat je adviseren en verdiep je in alle mogelijkheden. Breng al je woonwensen in kaart en selecteer de belangrijkste. Zet alle voordelen en nadelen van verbouwen en verhuizen op een rijtje en verzeker je ervan dat het financieel allemaal haalbaar is.

Wil je meer lezen waar Nicole je bij kan assisteren, neem dan een kijkje op woongelukt.nl/werkwijze. Veel succes!