De start van een eigen bedrijf: ‘Dus je wordt een professional organizer?’

Dat ene virus, inderdaad met de letter C, heeft ook in ons leven de boel aardig op zijn kop gezet. Buiten alle dagelijkse beperkingen, die iedereen ervaart, verloor Nicole haar baan. Dat is natuurlijk nooit fijn, maar wij hadden net een nieuw huis gekocht en dus kwam het wel erg ongelegen.

Wie ben ik en waarom schrijf ik blogs op WoongelukT?

Maar laat ik me, voordat ik verder ga met deze eerste blog, even voorstellen en vertellen waarom ik deze blog überhaupt schrijf. Ik ben Jeroen, de man van Nicole. We zijn sinds 2003 samen en zijn in 2008 getrouwd en ouders geworden van zoon Maik. Het betekent dat ik Nicole inmiddels door en door ken en jullie dus een second opinion kan geven over haar en haar bedrijf WoongelukT.

Nicole denkt dat ze me heeft overgehaald met het argument dat ik zo goed kan schrijven. En omdat, als ik de blogs schrijf, zij zich kan focussen op de start van een eigen bedrijf in professional organizing en interieuradvies. In werkelijkheid vind ik deze blog een ideaal instrument om mijn kijk op de zaken te geven. In de vrouwenwereld van professional organizers kan het wellicht een verademing zijn om ook de ‘mannelijke kant’ op de zaak te krijgen. Al was het alleen maar om je eigen man te overtuigen dat jullie ECHT een professional organizer nodig hebben…

Dit is hét moment om een eigen bedrijf te starten

Nicole verloor dus haar baan en als een echte gentleman stond ik klaar om haar op te vangen. Maar dat was dus helemaal niet nodig. Want dit was voor haar dé kans om een langdurige wens in vervulling te laten gaan en een eigen bedrijf te starten. In plaats van hangende schouders, zag ik mijn vrouw strijdbaar en boordevol energie tegenover me op de bank zitten.

‘Ok…’ antwoordde ik vertwijfeld, ‘dus je wilt een eigen bedrijf beginnen, maar waarin dan?’ Ze antwoordde resoluut dat ze professional organizing en interieuradvies wilde combineren. Misschien goed om hier gelijk te vermelden, dat ik tot enkele maanden geleden geen flauw idee had wat een professional organizer is of precies doet.

Je kunt je dan ook voorstellen dat ik even moest wennen aan het beroep professional organizer, ook wel opruimcoach genoemd. Maar nadat Nicole begon te praten werd het me duidelijk: dit is iets dat ze wil en iets dat ze kan. En met haar passie en doorzettingsvermogen zal ze erin slagen ook.

Opleidingen gevolgd: check!

Nicole volgde eerst een korte opleiding tot professional organizer en is gelijk daarna gestart met een opleiding interieurontwerp. In beide opleidingen vond ze opnieuw de bevestiging dat dit haar plek is. Enthousiast stortte ze zich op uiteenlopende opdrachten, die ze van de docent kreeg.

En het is juist de combinatie van professional organizing met interieuradvies die WoongelukT speciaal maakt.

De juiste eigenschappen: check!

Natuurlijk zijn enthousiasme, doorzettingsvermogen en passie belangrijk om van je eigen bedrijf een succes te maken. Maar er komt uiteraard veel meer bij kijken. Als professional organizer en interieuradviseur is het belangrijk dat je goed kunt luisteren, dat je mensen hun verhaal laat vertellen, dat je niet realiseert wat je zelf mooi vindt, maar dat de klant altijd centraal staat.

Vervolgens moet je creatief zijn en de wensen van de klant vertalen in oplossingen. Ook als interieuradviseur is het essentieel om de juiste match te vinden tussen de klanten en de inrichting van hun huis.

Nicole kan goed luisteren, is geïnteresseerd in mensen en wil mensen oprecht verder helpen. Dat maakt het persoonlijk, ze is betrouwbaar en extreem creatief. Daarom vind ik de naam van haar bedrijf ook perfect bij haar passen. Ze wil het woongeluk vergroten, optimaliseren of terugbrengen. En ze is pas tevreden als dat gelukt is: WoongelukT dus.

Mooi verhaal, lekker positief, maar is er ook nog iets waar Nicole minder goed in is vraag je je wellicht af. Jazeker, haar grootste uitdaging als professional organizer en interieuradviseur zal zijn: geduld hebben! Nicole stroomt over van gedrevenheid en wil graag zo snel mogelijk aan de slag. Veel klanten zullen dat op prijs stellen, maar soms is snel niet altijd het beste. Sommige klanten hebben meer tijd nodig en die tijd zal ze haar klanten dan moeten geven.

Meer ervaring dan ze denkt

Overigens heb ik de afgelopen 17 jaar haar geduld regelmatig op de proef gesteld. Ook ik heb meer tijd nodig voordat ik veranderingen door wil voeren. En ik geef het toe: ik kan nog wel eens slordig zijn en dingen laten liggen. Dat hoeft toch niet vandaag of deze maand. Die spullen liggen toch niemand in de weg… Het leidt tot interessante discussies kan ik je vertellen.

kleding organizen

Maar ik ben om. Een opgeruimd huis heeft veel voordelen. Het is een open deur, maar spullen op een vaste plek leggen zorgt dat je het makkelijk terug kunt vinden. Structuur geeft overzicht en overzicht geeft rust. En rust zorgt voor Woongeluk.

Hoewel Nicole net gestart is met haar eigen bedrijf, beschikt ze dus al over een jarenlange ervaring. Ze heeft niet alleen mij de voordelen geleerd van een opgeruimd huis. Ze heeft mij ook verrast met geslaagde wijzigingen in ons interieur. En dat het niet altijd veel geld hoeft te kosten. Bovendien wordt zij door familie en vrienden steeds vaker om haar mening gevraagd.

Nicole is dus eigenlijk altijd al een organizer geweest en nu gaat ze dat voor haar beroep doen.

Een groot en uitdagend project

Afgelopen jaar zijn we zelf verhuisd. In mijn eentje was het nooit gelukt. We hadden een goede taakverdeling. Veel klussen hebben we samen gedaan. Ik hield me daarnaast bezig met papierwerk zoals het regelen van de hypotheek en de verhuisservice. Het inpakken en plannen was Nicole haar pakkie an. Ik hoefde op de dag van de verhuizing alleen maar dozen en meubels in- en uit te laden. Nicole zorgde dat alles meteen de juiste plek kreeg.

Ik was zo blij met het huis dat er wat mij betreft weinig hoefde te gebeuren. Nicole overtuigde mij dat een aantal veranderingen toch nog een enorm verschil zouden maken. We zijn qua inrichting niet over één nacht ijs gegaan. Over alles hebben we, maar vooral Nicole, goed nagedacht. Bij dit project heeft Nicole echt het beste uit haarzelf gehaald. Ze maakte een mooi huis nog mooier.

Het resultaat is dat we tevreden, gelukkig en dankbaar in ons nieuwe huis leven. Woongeluk, iedere dag opnieuw: het is onbetaalbaar. En ons verhuisproject werd een belangrijke inspiratiebron voor Nicole om nu haar eigen bedrijf te beginnen. 

Alle puzzelstukjes op zijn plek

De ervaring van het verhuistraject zorgde voor nog een eye-opener. Het deed Nicole realiseren dat organizing en interieur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Je huis kan nog zo netjes en geordend zijn, maar als de ziel in het interieur ontbreekt kom je nog niet tot rust. En andersom kan je je interieur helemaal naar wens hebben, maar als het nooit opgeruimd is blijf je onrust ervaren.

Achteraf bleek het een hele logische stap. Ze riep al jaren dat ze voor zichzelf wil beginnen. En ze is van nature gestructureerd en opgeruimd. Soms is dat bloedirritant, maar meestal moet ik haar uiteindelijk gelijk geven. En dat is niet altijd gemakkelijk: iemand gelijk geven…

Waar het verliezen van haar baan de ‘puzzel’ van ons leven overhoop leek te gooien, blijkt het er nu juist voor te zorgen dat de puzzelstukjes op hun plek vallen.

Dus heb je vragen, twijfels over je huis en interieur? Of een wens om te veranderen, maar je weet niet precies hoe of waar te beginnen? Neem contact op met Nicole, ze staat te popelen om je te helpen.