Na een burn-out periode ging voor deze alleenstaande moeder de knop om. Er moest rust in huis en zodoende rust in haar hoofd komen. De administratie bestond uit een dressoirlade vol losse documenten en her en der stapels papieren door het huis. Dolgraag wilde Sandra overzicht in haar administratie hebben, maar wist niet hoe te beginnen.
In haar ideale woonsituatie zou Sandra in no time ieder belangrijk document terug weten te vinden en dat was dan ook één van onze doelen samen. En wat voor Sandra haar administratie gold, gold voor elke ruimte en kast in huis. Kortom, de bezem moest door haar huis!
De weg naar een opgeruimd huis
Eerste sessie
Na een prettig intakegesprek werd duidelijk dat de prioriteit lag bij het creëren van een overzichtelijke administratie. In een eerste sessie van 4 uur zijn we hier dan ook mee gestart. Alle paperassen doorheen het huis hebben we verzameld op de keukentafel. Vervolgens heb ik geholpen om een systeem aan te brengen, zodat alles zorgvuldig geselecteerd kon worden.
Administratie lag verspreid door het huis in dozen, manden en lades.
Met als resultaat een hele berg papieren die niet bewaard hoefde te blijven en vernietigd kon worden. Hiervoor neem ik altijd zelf een papierversnipperaar mee. Dat ruimt meteen lekker op. Wat overbleef was een overzichtelijke stapel documenten, contracten en polissen van de klant én haar thuiswonende, volwassen zoon. Met voor ieder een eigen ordner met simpel archiveersysteem is het terugvinden van elk document voortaan kinderspel.
Binnenkomende post zal bovendien niet langer ophopen op de hoek van de eettafel. Hiervoor hebben we namelijk een apart plekje in de kast gecreëerd met twee postbakjes. Eentje voor de documenten waar nog een actie aan verbonden is en eentje voor documenten die opgeborgen kunnen worden.
Tweede sessie
In de tweede sessie van 3 uur hebben we samen de dressoirkast in de woonkamer aangepakt. Hierbij is de hele kast leeggehaald om een goed overzicht te krijgen van de hoeveelheid spullen. Dit kan vaak een overweldigend gevoel geven. Dit is niet erg en zelfs noodzakelijk om in te zien waarom mijn hulp nodig is. Op zo’n momenten stel ik mijn klant gerust en leg uit wat de volgende stappen zijn.
Er konden zoveel paperassen vernietigd worden dat haar administratie voortaan overzichtelijk is opgeborgen in 3 mappen in het dressoir.
Door de spullen onder te verdelen in verschillende categorieën wordt het selecteren een stuk makkelijker. Het is nooit mijn doel om zoveel mogelijk spullen weg te doen. Wel help ik mijn klant zich te omringen met spullen die daadwerkelijk gebruikt en gewaardeerd worden. Dit draagt later namelijk bij aan het woongeluk. De klant maakt zelf alle keuzes en beslissingen. Ik help door doorheen het opruimproces de juiste vragen te stellen.
Op deze manier heb ik ook deze dame op een kritische manier laten kijken naar haar spullen. Ze kwam tot de conclusie dat ze maar aan weinig spullen waarde hechtte. De hoeveelheid spullen en gebrek aan overzicht waren gewoon gedurende de jaren in huis geslopen. Met slimme opbergsystemen en het benoemen van vaste opbergplekken bracht ik het overzicht terug. Zo leuk om te zien hoe dit telkens direct rust biedt bij de klant. Een goede motivator voor beide partijen om door te gaan!
Derde sessie
En door gingen we. Om het woongeluk door het hele huis te ervaren moesten alle kamers en kasten namelijk onder handen worden genomen. Dit ging de klant verder alleen oppakken. Samen hebben we daarom in een derde en laatste sessie een plan van aanpak gemaakt.
Keukenkastje vóór
Keukenkastje ná
Dit plan omvat een checklist voor de korte termijn zoals spullen fotograferen en verkopen op marktplaats en spullen afvoeren naar de milieustraat. Hoewel we in de eerste sessies al samen hebben opgeruimd, beschrijf ik in het plan ook nogmaals mijn werkwijze van opruimen. En uiteraard sluit ik af met tips en to do’s voor een blijvend opgeruimd huis.
Eén van die tips voor deze klant was om haar zoon te betrekken bij het verdere opruimproces. Sowieso is het aan te raden om met je omgeving te delen dat je schoon schip wilt maken. Dit kan een goede stimulator zijn of zij kunnen je bijvoorbeeld behoeden voor impulsaankopen. Maar wanneer je niet alleen woont is het uiteraard van belang dat iedereen in huis bijdraagt.
Keukenkastje vóór
Keukenkastje ná
Daarnaast kijk ik ook naar de behoeften van álle huisgenoten. Zo frist deze zoon des huizes zich graag beneden op voordat hij op stap gaat. Hierdoor slingerden gel en parfum altijd rond op tafel of op het dressoir. Dit is nu verleden tijd, want wij hebben ín het dressoir ruimte vrij gemaakt voor zijn spullen.
Een blijvend opgeruimd huis
Het is mijn doel dat mensen blijvend geholpen zijn na de sessie(s) met mij en niet vervallen in oude gewoontes. Daarom heb ik ook hierná nog contact met de klant. Sowieso is er twee weken na de laatste sessie telefonisch contact voor een evaluatie en ruimte voor vragen. Zo ben ik blij te horen van deze klant dat haar zoon netjes gebruikt maakt van de vrijgemaakte plank in de kast. En ontvang ik regelmatig foto’s van kasten en kamers die zijn aangepakt.
Kast vóór
Kast ná
Met het persoonlijke actieplan én met de ervaring en motivatie van de eerdere sessies op zak, is deze dame erin geslaagd om orde en overzicht te creëren. Vóór onze eerste sessie had ze hier alleen maar van durven dromen. Door alles op te delen in kleine projecten en stap voor stap te werk te gaan bleef het overzichtelijk. Rust en ruimte in haar huis zorgen nu ook voor rust en ruimte in haar hoofd.
Ze zit nog volop in haar genezingsproces, maar het opruimen van haar huis is een heel belangrijke stap geweest naar een gelukkiger leven. Met mijn professionele hulp heb ik haar tot nieuwe inzichten weten te brengen die ze dagelijks kan toepassen. Dat ik anderen kan helpen om hun leven een stukje makkelijker te maken vind ik het allermooiste aan mijn baan.
__________________________________