De keuken is misschien wel dé belangrijkste leefruimte in huis. En de open keuken is niet meer weg te denken uit ons hedendaagse interieur. Hartstikke ruimtelijk zo’n open keuken, maar waar geleefd wordt, wordt ook rommel gemaakt. Hoe voorkom je dat je achter de feiten aan loopt? Deze 5 keukentips voor een gezellige én opgeruimde keuken bieden hulp.
1. Kijk kritisch naar wat je hebt
Een schaal die je cadeau hebt gekregen, maar die niet past bij je servies en daarom nooit gebruikt. Een superhandige keukentool die helemaal niet zo handig bleek. Het zijn allemaal spullen die onbewust een ballast vormen. Een ballast die je zelfs kan voelen. Hoe fijn zou het zijn wanneer je kasten gevuld zijn met enkel die spullen waar je blij van wordt?
Neem de tijd om al je spullen eens één voor één door je handen te laten gaan en kijk naar wat het met je doet. Zo kwam ik zelf eens tot de conclusie dat ik 24 champagneglazen in de kast had staan. En dat terwijl we helemaal geen champagne lusten! De boodschap is: houd alleen die spullen die gebruikt worden en die je een goed gevoel geven.
2. Een praktische indeling is het halve werk
Het indelen van de keukenkastjes in ons nieuwe huis was één van de dingen waar ik naar uitkeek toen we gingen verhuizen. Sommigen verklaren me hiervoor vast voor gek, maar voor een organizer als ik niets fijner dan zulke orde scheppen.
Een keuken moet vooral praktisch zijn. Denk daarom goed na over de spullen die je vaak gebruikt. Deze spullen zet je logischerwijs vooraan in de kasten of lades. Bak je bijvoorbeeld slechts sporadisch een taart, dan kan je de taartvormen prima achter- of bovenin plaatsen.
Ook de vraag wáár je je spullen gebruikt helpt je bij het indelen van je keuken. Zo schenk je een glas vaak in met drank uit de koelkast, dus glaswerk in de buurt van je koelkast is handig. En kruiden gebruik je meestal direct in de pannen, waardoor je deze best in de buurt van je fornuis opbergt.
3. Mandjes en deviders bieden uitkomst
Keukenlades en voorraadkasten kunnen snel rommelig ogen doordat we er veel klein spul in bewaren. Door te groeperen en per soort in aparte mandjes op te bergen houd je overzicht. Zo staat bij ons bijvoorbeeld al het zoet beleg in één mandje en zo ook de oliën, de conservenblikken, etc. In lades kun je werken met ladeverdelers oftewel deviders.
Je hoeft nu niet meteen naar de winkel te rennen, want een rondje door je huis en je vindt vast genoeg dat kan dienen als opberger.
Bijkomend voordeel is dat je op deze manier je kastjes makkelijk kunt schoonmaken en -houden. Mandje eruit, doekje erover en mandje er weer in!
4. Het oog wil ook wat
Voor een gevoel van eenheid trek je de sfeer en stijl uit de woonkamer door naar je keuken. Laat kleuren, vormen en materialen terugkomen in keukenaccessoires. En investeer in de keukenapparaten die je vaak gebruikt. Met een mooi design kan een broodrooster bijvoorbeeld een echte eyecatcher op het aanrecht worden in plaats van een doorn in het oog.
Een mooi gestyled hoekje op een kookeiland voorkomt dat het blad een magneetplek voor rommel wordt. Houdt het aanrecht verder zo leeg mogelijk, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de werkruimte.
5. Efficiëntie is de sleutel tot succes
Herken je dat? De saus staat de pruttelen en de rijst gaar te koken en jij scrollt even op je telefoon door je socials. Niet meer doen… gebruik die 5 minuutjes voortaan efficiënt. Gooi lege verpakkingen weg, spoel de snijplank af, zet wat je niet meer gebruikt alvast in de vaatwasser en berg de kruidenpotjes weer op. Op die manier hoef je na het eten alleen nog maar de rest in de vaatwasser te stoppen en hoppa… met de beentjes omhoog op de bank!
Heb je kinderen, leer ze dan al vroeg aan om vuile vaat direct in de vaatwasser te zetten. En geef hierbij uiteraard het goede voorbeeld. De vaatwasser op een vast moment op de dag laten draaien zorgt overigens voor veel rust en voorkomt een hoop geruzie in huis.
Duwtje in de goede richting nodig?
Ondanks de goede tips krijg je het niet voor elkaar om te starten of verval je in oude gewoontes? Het inschakelen van een professional organizer oftewel opruimcoach biedt dan uitkomst. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.