Welke opruimklussen kan je ideaal in de zomer aanpakken?

Hi, ik ben Nicole Schmitz, professional organizer en jouw gids naar minder spullen en meer leven. Graag help ik je naar een troepvrij en slim georganiseerd huis.

De zomer is bij uitstek de periode dat we veel buitenshuis leven. We profiteren van het mooie weer en de lange dagen, want voor je het weet treed de herfst alweer in. De boel de boel laten in huis gaat in de zomer nét even makkelijker dan de rest van het jaar. Toch is opruimen in de zomer zo’n slecht idee nog niet. Je bruist deze periode namelijk van de energie, wat ideaal is om in actie te komen. Maar wat is nou een ideaal zomers opruimklusje?

Opruimen vermindert de chaos in je leven en geeft je een gevoel van voldoening. In een opgeruimde omgeving kan je bovendien beter ontspannen. Wel zo lekker als je na een chille zomerdag op het terras of strand, die fijne relaxvibe thuis kunt vasthouden. Dus zet je favoriete zomerplaylist aan en start met opruimen. Deze 3 opruimklussen zijn ideaal om juist in de zomervakantie op te pakken.

Zomerklus 1: je auto opruimen

Je auto is vaak een plek waar je veel tijd doorbrengt; van spontane roadtrips tot dagelijks woon-werkverkeer. Een rommelige auto kan echter voor onnodige stress en afleiding zorgen. Dus waarom zou je je auto niet eens grondig opruimen tijdens de zomervakantie?

Begin met het legen van de zijportieren en de bekerhouders en verzamel rondslingerende spullen zoals lege flessen, verpakkingen en papieren. Met een vuilnisbakje in de auto voorkom je voortaan dat je auto een afvalberg op wielen wordt. Leeg dit bakje regelmatig. Je wilt immers geen onverwachte gasten in je auto, zoals mieren of andere kleine beestjes. Bekerhouders kun je schoon en vrij van kruimels houden door er van die papieren cupcakevormpjes in te zetten.


Voorkom kruimels in je bekerhouder met een cupcakevorm

Klop vervolgens de matten uit en stofzuig het interieur grondig. Vergeet hierbij niet om de kofferbak ook aan te pakken. Gooi onnodige spullen weg en orden de rest zodat je altijd snel kunt vinden wat je zoekt. Wees kritisch op wat je bewaart. Net zoals in huis geldt hier; een jaar niet gebruikt, weg ermee.

Wat is handig om in je auto te bewaren?

Zo dacht ik ooit dat vochtige doekjes wel handig zouden zijn, maar onlangs heb ik ze volledig uitgedroogd weg kunnen gooien. Behalve de verplichte dingen zoals een veiligheidsvest, brandblusser en gevarendriehoek is dit wel handig om in je auto te hebben:

 • Parkeerschijf
 • Ruitenkrabber
 • Oplader
 • Pakje zakdoekjes
 • Opvouwbaar boodschappentasje
 • Winkelmuntje
 • Notitieblokje en een pen
 • Zaklamp
 • Deken
 • Paraplu

Een schone en georganiseerde auto is niet alleen veel prettiger rijden, het is ook veiliger. Het vermindert namelijk de kans op afleidingen die tot ongelukken kunnen leiden. Bovendien is het gewoon fijner om in een frisse auto te stappen voor die leuke zomerse roadtrip.


Organiseer je dashboardkastje goed, zodat je alles zo voor het grijpen hebt.

Zomerklus 2: je vriezer opruimen

In de zomer is het vaak heerlijk om verkoelende snacks binnen handbereik te hebben. Maar wacht eens even, wat is dat achterin die vriezer? Oh, het zijn overblijfselen uit de ijstijd. Tijd om die oude, vergeten producten en onduidelijk gelabelde diepvrieszakjes op te ruimen en plek te maken voor ijsjes – het echter zomervoedsel.

Oké, als je het goed wilt doen maak je de vriezer ook meteen schoon. De nieuwste vriezers zijn vaak uitgerust met de no frost techniek, waardoor ontdooien niet meer nodig is. Een doekje door de lades halen volstaat dan al. Heb je wel ijsvorming in je vriezer, dan kan je ‘m schoon maken door deze te ontdooien. Wist je dat een laag ijs van 10 mm zorgt dat je vriezer 10% meer stroom verbruikt? Je vriezer ontdooien doe je best niet als het buiten 30 graden is. Kies voor deze klus dus een lekker regenachtige zomerdag. Leg handdoeken op de grond die het water uit je vriezer opvangen.

Hoe ruim je je vriezer op?

Haal alles uit de vriezer en controleer de houdbaarheidsdata van alle producten. Gooi voedsel dat over de datum is weg om plaats te maken voor nieuwe lekkernijen. Ga vervolgens aan de slag met het organiseren van de overgebleven items. Investeer in diepvriesbakjes of -zakjes om voedsel luchtdicht te bewaren en noteer de inhoud en de datum erop. Hierdoor weet je precies wat je in de vriezer hebt liggen en hoef je niet meer te gissen naar de inhoud.

Bij het opruimen bij klanten kom ik nog wel eens tegen dat koelelementen en coldpacks ontdooid in de kast liggen. Totaal nutteloos natuurlijk! Zorg dus dat je deze in je vriezer hebt liggen als je ze gebruiksklaar wilt hebben.

Zo kan je je vriezer handig indelen

Bijhouden is vervolgens key. Dit gaat makkelijker als je je vrieslades categoriseert en alles een vaste plek geeft. Zo hebben wij thuis een vriezer met zes lades en heb ik deze als volgt ingedeeld:

 1. Brood
 2. Vlees
 3. Vis (vissticks, scampi’s)
 4. Kliekjes
 5. Diepvriesgroente, lasagnebladen, snacks
 6. IJs, diepvriesfruit, ijsklontjes

Een geordende vriezer bespaart niet alleen ruimte, maar het zorgt er ook voor dat je minder voedsel verspilt en gemakkelijker gezonde opties kunt kiezen. En laten we eerlijk zijn, met een opgeruimde vriezer vind je tenminste je favoriete ijsje terug zonder een expeditie te ondernemen.


Label je vershoudbakjes met inhoud en data.

Zomerklus 3: je tuinschuur opruimen

Zet maar even in de schuur zeg je vast wel eens als je zo snel niet weet waar iets moet. En zo wordt de tuinschuur een mysterieuze plek waar de meest vreemde objecten zich verstoppen. De schuur wordt daarom ook wel eens afvoerputje van het huis genoemd.

Maar hoe fijn zou het zijn als je geen half uur hoeft te zoeken naar een schop als je hem nodig hebt? In de zomer wil je volop genieten van je tuin en terras. Een georganiseerde tuinschuur maakt het tuinieren en buitenleven veel aangenamer. Dus, pak een dagje in de zomervakantie om deze geheimzinnige plek te temmen.

Hoe ruim je je tuinschuur op?

Begin met het leeghalen van de tuinschuur. Sorteer alle spullen in categorieën en bekijk wat je nog wel en niet meer gebruikt. Geef onnodige of kapotte items een nieuwe bestemming, recycle wat kan, en gooi weg wat echt niet meer bruikbaar is. Vraag je ook af of de tuinschuur wel de beste plek is om dat item te bewaren. Textiel en papier bijvoorbeeld bewaar je best niet op zo’n vochtige plek. En ook verf staat liever tussen de 5 en 25 graden opgeruimd. Periodes van vorst en hittegolven komt je verf niet ten goede.

Om je tuinschuur vervolgens zo optimaal mogelijk in te delen, maak je handig gebruik van de wanden. Dit doe je niet alleen door rekken of planken te installeren, maar ook door tuingereedschap op te hangen aan haken. Ken je dat, dat je de bezem in de hoek pakt en dat daarmee de schop of hark op de grond valt? Dit probleem heb je niet meer als je je gereedschap aan de wand ophangt. Je houdt zo namelijk de grond vrij en hebt alles makkelijk voor het grijpen.

Zo heb je je spullen makkelijk voor het grijpen

Plaats spullen die je regelmatig gebruikt sowieso op een gemakkelijk toegankelijke plek. Persoonlijk gebruik ik hiervoor graag een krattenkast. De kratten kun je makkelijk categoriseren; bijvoorbeeld een krat met buitenspeelgoed, een krat met klein tuingereedschap en een krat voor glaswerk of oud papier. Overige spullen bewaar je in handige opbergboxen.

Een overzichtelijke tuinschuur maakt niet alleen het vinden van benodigdheden makkelijker, maar het kan je ook inspireren om meer tijd buiten door te brengen en je tuin te verzorgen.


Een krattenkast in je schuur of garage is ideaal voor spullen die je graag voor het grijpen hebt liggen.

Conclusie; het opruimen van je huis in de zomervakantie zorgt niet alleen voor meer overzicht en rust, maar biedt ook tal van voordelen voor je gezondheid en welzijn. Bovendien zal je auto er niet uitzien als een afvalberg op wielen, vind je je favoriete ijsje eindelijk in de vriezer en kun je die schop in no time vinden in je tuinschuur.

Dus waar wacht je nog op? Pak deze zomer de kans om jouw huis op te ruimen en te genieten van een georganiseerde, ontspannen omgeving. Geloof me, je zult me later bedanken! Veel opruimplezier!

Liever samen opruimen, dat kan uiteraard ook. Ik ben graag die schop onder je kont!

"Inspiratie"

Hoe ga ik te werk?

En hoe ervaren mijn klanten hun woongeluk? Je leest het hier in enkele van mijn afgeronde projecten. In mijn blogs deel ik graag mijn beste tips en inspiratie voor woongeluk.