Hoe voorkom je miskopen en een kledingkast die uitpuilt?

Hi, ik ben Nicole Schmitz, professional organizer en jouw gids naar minder spullen en meer leven. Graag help ik je naar een troepvrij en slim georganiseerd huis.

Kunnen we jou inmiddels uittekenen in je Corona-huispak? De afgelopen maanden was onze behoefte naar nieuwe outfits gezakt tot een vriespunt. Maar wat nu de lente is aangebroken en we weer mogen shoppen op afspraak? Hoe voorkom je dat jij in je enthousiasme doorslaat? Maar nog belangrijker; hoe voorkom je miskopen?
kleding organizen

Voor de Corona-crisis kochten we in Nederland gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar. Het aantal kledingstukken dat we wegdeden was gemiddeld 40. Een simpele aftreksom leert ons dan dat onze kledingkast ieder jaar met 6 extra kledingstukken groeit. Logisch dus dat onze kledingkast uitpuilt. En toch heb jij ’s ochtends het gevoel niets leuks om aan te trekken te hebben. Dromen we niet allemaal van een kledingkast vol items waar we alleen maar blij van worden? Daarom geef ik je graag advies hoe jij miskopen voortaan kunt voorkomen.  

kleding organizen

1. Ga voor tijdloos

Ben je helemaal uitgekeken op de culotte broek of maxi-dress, waar je vorig jaar nog zo fan van was? Niet zo gek hoor, trends zijn nu eenmaal een kwestie van komen en gaan. Voor items waar je wél vele jaren plezier van hebt, investeer je beter in tijdloze basics.

Wat die basics voor jou zijn is heel persoonlijk. Laat je dus zeker niet leiden door wat “algemeen” gezien wordt als klassiekers, zoals the little black dress, de perfect fit jeans en de witte blouse. Want misschien draag jij wel nooit jurkjes of jeans. Waar zouden jouw basics wél aan moeten voldoen? Nou, zorg dat jouw basics op vele manieren te combineren zijn met je andere kledingstukken, laat de pasvorm goed aansluiten bij jouw lichaam én kies voor degelijke kwaliteit. Zo gaat jouw basisgarderobe jarenlang mee.

2. Maak een shopping list

Hoef je met een tijdloze basisgarderobe dan nooit meer te shoppen? Natuurlijk wel, maar kijk kritisch naar wat je echt mist. Door aan het begin van elk seizoen een wensenlijstje te maken voorkom je dat je je (digitale) winkelmandje volgooit met items die niets toevoegen aan je garderobe.

shopping list

Door te winkelen met een shopping list maak je het jezelf ook heel makkelijk en overzichtelijk. Wanneer je een winkel binnenloopt of in een webshop bent, weet je heel snel of ze hebben wat jij zoekt. Bespaart je een hele hoop tijd zo!

3. Ken jouw kledingstijl

Het is de investering dubbel en dwars waard en samen met je zus, vriendin of moeder maak je er tevens een leuke middag van; een professioneel stijl- en kleurenadvies. Weten welke stijl en kleuren passen bij jou is een echte must om miskopen te voorkomen.

Hoe vaak is het jou gebeurd; kleding passen die bij de verkoopster zo te gek staat en in het pashokje kom je erachter dat jij in diezelfde jurk wel een oude oma lijkt. Met een professioneel stijladvies had je vast geweten dat de pasvorm van die jurk niet past bij jouw figuur.

Als je weet welke kleuren passen bij jouw huidskleur en welke pasvorm bij jouw figuur, dan hoef je je tijdens het winkelen enkel nog op die kledingstijl te focussen. Lekker makkelijk toch!

4. Capsule wardrobe

Steeds meer mensen beseffen dat méér niet per definitie gelukkiger maakt en jagen een minimalistische levensstijl na. Zij hanteren vaak een capsule wardrobe, een term die bekend is geworden door het Project 333 van de Amerikaanse Courtney Carver.

Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 33 items die je gedurende een seizoen draagt. Je overige kledingstukken berg je op en je koopt gedurende die 3 maanden geen nieuwe items. Maar voel je vooral vrij om te experimenteren waar jij je goed bij voelt. Dit kunnen meer of minder items zijn en misschien wil je liever een garderobe per half of heel jaar samenstellen.

Waar het om gaat is dat de items heel bewust en zorgvuldig zijn geselecteerd en allemaal tot je favorieten behoren. Eigenlijk heel logisch! Hoe minder je hebt, hoe overzichtelijker. Je houdt dus alleen over waar je echt gek op bent.

5. Eén erin, één eruit

Zoals ik in het begin van deze blog schreef kopen we op jaarbasis gemiddeld meer kledingstukken dan dat we wegdoen. En als je bedenkt dat we 80% van de tijd slechts 20% van onze kleding dragen is het duidelijk dat achter in onze kast een hele stapel kleding ligt te verstoffen.

kleding organizen
Een goed voornemen is om voor ieder nieuw kledingstuk dat je koopt, afscheid te nemen van een oud kledingstuk. Het voelt ook vele malen zinvoller om die kleding die ligt te verstoffen een tweede leven te geven bij een nieuwe eigenaar.

De kringloopwinkel is daarbij lang niet de enige mogelijkheid. Er zijn legio goede doelen zoals Dress for Success, de Kledingbank of PACKMEE. Liever zelf nog een zakcentje eraan overhouden? Verkoop ’t dan via kanalen als Marktplaats, Vinted of Swopster.

Meer duurzaam, meer lokaal

Door miskopen te voorkomen ben je niet alleen goed bezig voor je portemonnee. Je helpt meteen mee aan een duurzamere wereld. Een echte win-win dus!

Het afgelopen Corona-jaar is de kledingverkoop in Nederland met 60% afgenomen. Natuurlijk heb ik te doen met alle hardwerkende ondernemers die deze klap keihard voelen. Maar ik zie ook een lichtpuntje. Ik ben ervan overtuigd dat voor velen de ogen zijn open gegaan en fast fashion minder de norm zal worden.

Dat onze kleding een lange weg af legt is door Corona pijnlijk duidelijk geworden. Winkels konden niet meer bevoorraad worden na de sluiting van de vele textielfabrieken in Wuhan. Fast fashion is een lange, ingewikkelde keten met veel schakels die van elkaar afhankelijk zijn.

Merken die lokaal produceren maken de keten een stuk korter en minder afhankelijk. Door voortaan te kiezen voor lokaal kies je bewust voor een meer duurzame wereld.

"Inspiratie"

Hoe ga ik te werk?

En hoe ervaren mijn klanten hun woongeluk? Je leest het hier in enkele van mijn afgeronde projecten. In mijn blogs deel ik graag mijn beste tips en inspiratie voor woongeluk.