Hoe kies ik het juiste behang uit?

De tijd dat behang een oubollig imago had ligt ver achter ons. En omdat behang aan populariteit heeft gewonnen de laatste jaren, wordt er ook volop geïnvesteerd in nieuwe technieken. Door deze nieuwe technieken is de keuze aan prints, materialen en structuren immens. Persoonlijk vind ik dit geweldig, maar ik kan me voorstellen dat je met zo veel keuze door de bomen het bos niet meer ziet. Ik hoor je denken… hoe zoek ik nou het juiste behang uit? Met mijn tips help ik jou graag tot een juiste keuze te komen.

Wil je je kamer een nieuwe look geven zónder je hele inrichting te vernieuwen, dan is behang de ideale uitkomst. Het is eenvoudig zelf te doen, relatief goedkoop én heeft een groots effect.

behang uitkiezen

1. Bepaal je materiaal

Afhankelijk van de ruimte waarin en de ondergrond waarop je gaat behangen, bepaal je het behangsoort. Zo is papierbehang bijvoorbeeld niet afwasbaar, kwetsbaar en dient de ondergrond volkomen glad te zijn. Vliesbehang is sterker dan papierbehang en is, in tegenstelling tot vinyl ademend, dus minder kans op bellen. Vinylbehang daarentegen is beter vochtbestendig en is wat dikker en daardoor stelt het minder eisen aan de ondergrond.

Wil je een volledig overzicht van de verschillende soorten behang en hun voor- en nadelen kijk dan eens hier

2. Houd rekening met aangrenzende kamers

Of de ruimtes in je huis nu openlijk of gesloten verbonden zijn met elkaar, je neemt altijd de sfeer van de ene kamer mee naar de volgende. Denk dus goed na over wat je wilt dat een ruimte uitstraalt. Wil je dat kamers rustig in elkaar overvloeien dan laat je patronen en kleuren van aangrenzende kamers terugkomen in het behang. Houd je meer van drukte en contrasten, dan kan je er gerust voor kiezen om patronen te laten botsen. Als je maar telkens het totaalplaatje voor ogen houdt.
Behang uitkiezen

3. Bedenk goed welk visueel effect je wilt bereiken

Wil je dat het behang de eye-catcher van de kamer wordt of moet het behang dienen als achtergronddecor? Wil je de kamer optisch vergroten of juist een intiem effect creëren? Het antwoord op deze vragen bepalen voor welke muur en welk patroon je best kiest.

Over het algemeen kunnen we stellen dat je in kleine ruimtes kleine patronen gebruikt en in grote ruimtes grote patronen. Omdat grote patronen erg aanwezig zijn eisen ze de aandacht in een ruimte op, waardoor meubels kunnen wegvallen. Kleine patronen daarentegen gaan in een ruimte op en vullen aan.

Daarbij komt dat horizontale lijnen een kamer breder doen lijken en verticale lijnen maken de ruimte optisch hoger. Gebogen, ronde vormen geven de ruimte een zacht karakter.

Wélke muur je wilt behangen is ook bepalend voor het effect. Logischerwijs geeft de kleinste muur een klein effect en wil je een groot effect creëren dan kies je voor de grootste muur. Donkere kleuren zullen doorgaans de ruimte optisch verkleinen, waardoor je een intieme sfeer kunt creëren. Houd hierbij zeker ook rekening met het daglicht. Komt er veel licht binnen, dan kun je eerder experimenteren met donkere kleuren.behang uitkiezen

4. Wees niet bang om te combineren

Een veelgemaakte fout en daarom reden dat ruimtes vaak niet juist aanvoelen is omdat er te weinig met contrasten wordt gewerkt. Wees niet bang en durf te combineren. Juist door verschillende patronen met elkaar te combineren krijg je een aangename dynamiek in een ruimte. Gebruik je alleen éénzelfde patroon dan loop je het risico dat het geheel dood slaat.

Idealiter combineer je weelderige, organische vormen met strakke, geometrische vormen en gebruik je effen vlakken als rustpunten in je interieur. Heb je bijvoorbeeld een effen vloerkleed en gestreepte kussens op de bank, kies dan voor een behangmotief met organische vormen zoals bloemen, bladeren of paisley. Door de patronen in dezelfde kleurenfamilie te houden zorg je dat er evengoed een verbindende factor is.

5. Denk out of the box

Wie bepaalt dat je behang altijd in verticale banen moet ophangen? En waarom zou je niet twee behangetjes met elkaar kunnen combineren? Probeer je behang dus eens te kantelen en in horizontale banen op je muur te bevestigen. Of creëer een simpele afscheiding tussen twee open ruimtes door slechts drie banen te gebruiken. Ook een lambrisering kan je makkelijk realiseren met een behang.

Door out of the box te denken kom je soms tot de meest mooie creaties én heb je iets unieks in huis. Probeer het altijd wel eerst uit met behangstalen of houd de banen tegen de muur, voordat je begint met plakken. Want behang is tegenwoordig dan wel vrij eenvoudig te bevestigen, het behang eraf halen blijft nog steeds een rotklus.
behang uitkiezen

Laat je adviseren door een speciaalzaak

Hopelijk heb je met bovenstaande tips een goed beeld kunnen vormen van welk behang het meest geschikt is voor jouw klus. Maar dan nog blijft de keuze wel reuze. Advies van een speciaalzaak kan dan zeker hulp bieden. Bij mij in de Bollenstreek is Bader Noordwijkerhout een echte aanrader. Zij denken niet alleen mee om voor jou het mooiste behang uit te kiezen, zij kunnen je ook vertellen hoeveel rollen je nodig hebt. En voor de prijs hoef je het niet te laten, die scheelt echt niet met de online prijzen.

Ook is het mogelijk om een interieur brainstormsessie bij WoongelukT te boeken. Samen gaan we dan aan de slag om de basis te leggen van jouw nieuw interieur. Meer weten? Kijk dan eens op mijn website.