Geen vakantiestress met deze handige inpaktips

Hi, ik ben Nicole Schmitz, professional organizer en jouw gids naar minder spullen en meer leven. Graag help ik je naar een troepvrij en slim georganiseerd huis.

Zomervakantie, een periode waar we toch vaak en lang naar uitkijken. Maar wat de meeste mensen gestolen kan worden, zijn die paar dagen voorafgaand aan de vakantie. Dan slaat de zogenoemde vakantiestress vaak toe. Dat is voorgoed voorbij met deze handige inpaktips.

Zeker een kampeervakantie vraagt best wel wat voorbereiding en kan gepaard gaan met de nodige vakantiestress. Met de juiste voorbereiding en met deze handige inpaktips ga jij voortaan echter heerlijk zorgeloos op vakantie.

Met een persoonlijke inpaklijst ben je goed voorbereid

Toen wij jaren geleden begonnen met kamperen had ik geen idee wat allemaal slim was om mee te nemen. Je neemt als het ware je eigen “huis” mee, dus ben je al snel bang dat je iets gaat vergeten. Ik heb toen op internet zo’n handige kampeer-checklist gebruikt, zodat we de allerbelangrijkste spullen zeker mee hadden. Toch kwam het de eerste jaren echt nog wel voor dat we wat dingen misten. Tijdens de vakantie schreef ik die items dan meteen op in mijn telefoonnotities, zodat ze het jaar erop zeker meegingen. Aan de andere kant bleven sommige spullen de hele vakantie ongebruikt of bleken dingen multifunctioneel waardoor iets anders niet meer mee hoefde. Om niet elk jaar opnieuw het wiel uit te moeten vinden, maakte ik onze eigen persoonlijke inpaklijst. Dat klinkt natuurlijk lekker burgerlijk, maar hé, is kamperen dat niet sowieso. Who cares? Als het helpt om je leven een stuk makkelijker te maken (en geloof me, dat doet het), dan ben je toch gek als je het niet gebruikt. Tip: gebruik een basis paklijst (er staan er vele online) en vul deze uit ervaring aan naar eigen behoefte.

Hoeveel kleding neem je mee als je gaat kamperen?

Wij zijn tentkampeerders en met maar één kind op de achterbank lukt het ieder jaar weer om alle spullen in de auto te krijgen. Geen aanhangertje voor ons! Dat is wel een uitdaging, dus zijn we kritisch op wat we meenemen én pak ik alles slim in. Denken in setjes is daarbij de gouden regel; bij iedere korte broek kies ik 2 shirts die hiermee combineren. Shoptip: zie je een leuk item, vraag je dan eerst af of het voldoende te combineren is met je overige kleding. Stelregel is om 5 combinaties te kunnen maken. Meer tips om miskopen te voorkomen lees je in deze blog.

Voor een 14-daagse kampeervakantie pak ik voor onze zoon meestal een 4-tal korte broeken in en zo’n 6 à 8 T-shirts. Ervaring leert dat je toch vooral in zwembroek of bikini loopt, dus die gaan in tweevoud mee en we draaien ook altijd een wasje halverwege. Toptip: neem oude of te klein geworden onderbroeken mee, draag ze en gooi ze op het einde van je vakantie weg. Scheelt toch weer inpakken én scheelt wassen thuis.

Wat draag je onderweg naar je vakantieadres?

In de auto draag ik een comfortabele lange broek in zo’n dun stofje en onze zoon een joggingbroek. Hierdoor hoef ik nog maar één andere lange broek in te pakken voor de koudere avonden. Vervolgens gaat er nog een vestje mee dat overal op staat. Als de auto eenmaal is ingepakt worden de “gaten” opgevuld met onze slippers en de sneakers hebben we aan tijdens het rijden. Oké, vooruit, zelf neem ik meestal nog een derde paar, namelijk nette slippertjes, mee. Verschil met de mannen moet er toch zijn hè 😊

Zo win je ruimte in je tassen

En ja, dan de handdoeken nog. Leve de uitkomst van de hammamdoeken en microvezel handdoeken. Met deze doeken win je zoveel ruimte in je tas in vergelijking met normale (bad)handdoeken. En wil je nou écht ruimte besparen in je tassen; rol dan je kleding en handdoeken op in plaats van ze te vouwen in stapeltjes. Je zult versteld staan hoeveel meer items er dan in je tas passen. Deze opbergmethode kan je ook prima toepassen in je kledingkast. Je rolt je kleding dan niet, maar vouwt de items op als rechtopstaande pakketjes. Dit wint ruimte, geeft meer overzicht én oogt een stuk netter in je kast. Meer tips over het handig indelen van je kledingkast lees je hier.

Tetris spelen met je bagage; zo doe je dat!

Als professional organizer heb ik goed inzicht in het zo praktisch mogelijk indelen van kasten, maar toch is het inpakken van de auto bij ons thuis de taak van manlief. Ik zet alles klaar, hij laadt in; werkt gelukkig ieder jaar weer als een geoliede machine. Het inladen van de auto is als het spelletje Tetris; plaats je spullen weloverwogen en je gaat niet af.

Deze tips zullen je helpen bij het inpakken van de auto

  • Wat je als eerste nodig hebt op bestemming, gaat er als laatste in. Omdat wij in de auto lange broek en sneakers dragen en het op bestemming vaak 30 graden is, is het eerste wat wij doen als we aankomen; zwembroek en slippers aan. Dan pas gaan we verder uitpakken en tent opzetten. Het is dus verstandig om apart te houden wat je onderweg of meteen op locatie nodig hebt, zodat je dit als laatste kunt inladen.
  • Begin vervolgens altijd met de zwaarste spullen onderop te leggen en daarna de lichtere dingen. Wees je ervan bewust dat alles wat bovenop ligt mogelijk door de auto kan vliegen wanneer je plots hard zou moeten remmen. Plaats hier dus zachte, lichte spullen zoals kussens, dekbedden en knuffels. De gaatjes vul je op met kleine items zoals slippers, toilettas of spelletjes.
  • Gebruik alle loze ruimte. Denk bij het inpakken bijvoorbeeld ook aan de ruimte onder de stoelen en in het dashboardkastje. Dit is kostbare extra bergruimte. Wij kwamen er zelf in het tweede jaar kamperen achter dat we nog een enorme lege ruimte hadden onder de bodem van de kofferbak. Daar maken we nu dus dankbaar gebruik van.

Heb je zo goed ingepakt dat je voor je gevoel nog ruimte over hebt? Ga dan niet proppen en trap niet in de valkuil om dan toch nog die extra trui of zoveelste speelgoed voor de kids mee te nemen. Wat je niet meeneemt, hoef je namelijk ook niet mee terug te nemen. Genoeg is genoeg! En is het niet heerlijk als je wél nog gewoon wat kan zien door je achteruitkijkspiegel?

Fijne vakantie!

"Inspiratie"

Hoe ga ik te werk?

En hoe ervaren mijn klanten hun woongeluk? Je leest het hier in enkele van mijn afgeronde projecten. In mijn blogs deel ik graag mijn beste tips en inspiratie voor woongeluk.