De impact van spullen

Hi, ik ben Nicole Schmitz, professional organizer en jouw gids naar minder spullen en meer leven. Graag help ik je naar een troepvrij en slim georganiseerd huis.

Sta eens even stil in je kamer en kijk om je heen. Wat zie je? Een bonte verzameling van spullen die je door de jaren heen hebt verzameld, elk met hun eigen verhaal en betekenis. Van dat stapeltje CD’s die je met je zuurverdiende eerste centjes kocht bij de Free Record Shop tot die stapel kleren die ooit 'in de mode' waren. Wat is de impact van die spullen?
ontspullen

Je leven is verstrengeld met spullen, en het is fascinerend hoe deze spullen een subtiele, maar vaak diepgaande, invloed op je hebben. Spullen hebben de kracht om je terug te voeren naar het verleden. Onbewust zorgen ze echter ook vaak voor overbodige ballast. Schat je spullen op waarde, maar onderschat de impact van spullen niet.

Spullen vragen ruimte in je huis én in je hoofd

Als eerste is er de fysieke ruimte die spullen innemen; kasten vol herinneringen en willekeurigheden. Het nostalgische fotolijstje van die zomervakantie, de verzameling sleutelhangers die je als kind hebt bewaard – ze vertegenwoordigen allemaal een stukje van je leven. Maar terwijl deze spullen een gevoel van warmte en vertrouwdheid kunnen oproepen, kunnen ze ook langzaam maar zeker zorgen voor een gevoel van verstikking.

Heb jij niet ook dat ene hoekje in huis waar ‘vergeten’ spullen zich ophopen? Die kast waarin je van alles hebt gepropt, met de intentie om het later uit te zoeken, maar dat ‘later’ lijkt nooit te komen. En voor je het weet, is die kast niet langer een opbergplek, maar eerder een monument voor uitstelgedrag. Deze opeenstapeling van spullen kan een mentale last worden, een constante herinnering aan taken die nog moeten worden volbracht.

ontspullen

Meer spullen maakt niet gelukkiger

Daarbij komt nog het fenomeen van keuzestress. Sta je ooit voor je kledingkast en denk je dan: “Ik heb niets om aan te trekken!”? Best ironisch toch dat kasten uitpuilen en je tegelijkertijd vindt dat je niets hebt om aan te doen. Te veel opties kunnen verlammend werken en je gevoel van tevredenheid ondermijnen. Als je kast gevuld is met 10 jaar aan kledinghistorie in 3 verschillende maten, dan is het logisch dat je niet echt een blij gevoel krijgt als je de kastdeuren opent. Je hebt dan simpelweg te veel spullen, waardoor je geen oog meer hebt voor de items die jou wél blij maken.

Aan de andere kant kunnen spullen ook een gevoel van veiligheid en verbondenheid bieden. De trouwe knuffelhond die je van je opa en oma kreeg, bijvoorbeeld, kan een bron van troost zijn, zelfs als je allang volwassen bent. Deze voorwerpen hebben je vaak veel goeds gebracht, ze zijn een tastbare herinnering aan je verleden. Ze hebben de magische kracht om je terug te voeren naar momenten van vreugde en geluk.

Maar vergeet niet dat spullen uiteindelijk niet de bron zijn van je geluk. Ze kunnen je ervaringen verrijken, maar ze definiëren niet wie je bent. Dit besef komt vaak pas wanneer je gaat verhuizen of opruimen. De onvermijdelijke vraag komt dan bovendrijven: “Heb ik dit echt allemaal nodig?” Realiseer je dan dat je meer bent dan alleen je bezittingen.

capsule wardrobe

Ontspullen gaat om bewuste keuzes maken

Het vinden van een balans tussen het koesteren van je dierbare spullen en het loslaten van overbodige ballast is een kunst op zich. Het gaat om bewuste keuzes maken over wat je bij je wilt houden en wat je kunt laten gaan. Je gaat de nutteloze dingen scheiden van de spullen die waarde toevoegen in je leven. Omdat iets je in het verleden blij heeft gemaakt, betekent dit niet dat je het voor altijd hoeft te bewaren. Erken de vreugde die het je ooit gaf, maar omarm ook de vrijheid die ontstaat wanneer je ruimte maakt, zowel fysiek als mentaal.

Wacht niet tot je gaat verhuizen, maar neem af en toe de tijd om een stap terug te nemen en te reflecteren. Het is belangrijk bewust te kiezen voor welke spullen jou omringen. Doe je dit niet dan loop je het gevaar slaaf te worden van je eigen spullen. Stel jezelf regelmatig kritische vragen zoals “Wat betekenen deze spullen echt voor mij?”, “Past dit item bij mij en mijn leven?” en “Gebeurt er iets verschrikkelijks als ik dit weg doe?”.

herinneringen
Geef spullen met emotionele waarde een zichtbaar plekje in huis

Dus terwijl je daar zit, omringd door al die spullen, neem even de tijd om te glimlachen om de herinneringen die ze oproepen en de verhalen die ze vertellen. Maar laat je ook inspireren om ruimte te maken, zowel in je huis als in je hoofd. De mooiste dingen in het leven zijn tenslotte geen dingen. Waarom dus spullen verzamelen als het leven zich laat vangen in momenten?

Heb je een stok achter de deur nodig bij het ontspullen dan biedt mijn opruimchallenge “Minimaliseer je huis in 30 dagen” gegarandeerd uitkomst.

"Inspiratie"

Hoe ga ik te werk?

En hoe ervaren mijn klanten hun woongeluk? Je leest het hier in enkele van mijn afgeronde projecten. In mijn blogs deel ik graag mijn beste tips en inspiratie voor woongeluk.