7 voordelen van je huis goed organiseren

Hi, ik ben Nicole Schmitz, professional organizer en jouw gids naar minder spullen en meer leven. Graag help ik je naar een troepvrij en slim georganiseerd huis.

Huishoudelijke taken zijn niemands favoriet en uiteraard spendeer je liever tijd aan belangrijkere zaken. Maar juist daarom investeer je best in een goed georganiseerd huis. Organiseren kost dan wel tijd, maar niet organiseren kost immers nog veel meer tijd. Door te ontspullen en handig in te delen bespaar je niet alleen tijd, ruimte en geld, maar word je ook een blijer mens.

Wil je meer weten over hoe organizen jou helpt? In deze blog zet ik voor jou de 7 voordelen op een rijtje die het goed organiseren van je huis jou opleveren.

1. De innerlijke rust verhoogt je effectiviteit

Organizen brengt je veel meer dan alleen een opgeruimd huis. Je schept namelijk orde en overzicht en dit levert jou innerlijke rust. Het is inmiddels een behoorlijke cliché uitspraak geworden, maar “een opgeruimd huis is écht een opgeruimd hoofd”. En hoe rustiger je van binnen bent, hoe effectiever je bent. Concentreren gaat namelijk een stuk makkelijker in een opgeruimde omgeving. Wist je bijvoorbeeld dat een rommelig bureau je concentratie met 12% verlaagt?

2. Organizen bespaart je een heleboel tijd

En die effectiviteit brengt mij bij het tweede voordeel; tijd besparen. Gemiddeld zoeken we 5 uur per week naar spullen. 5 uur!!! En welke spullen zijn we dan het vaakst kwijt? De top 5 in dit lijstje is al jaren onveranderd; namelijk onze telefoon, sleutels, afstandsbediening, bril en portemonnee. 

Door overzicht in huis te brengen zal je je spullen voortaan eenvoudig en dus sneller terug vinden. Maar ook je wekelijkse schoonmaakronde zal veel makkelijker en sneller gaan in een opgeruimd huis. Ontspullen en slim organiseren in huis kan je tot wel 40% tijd besparen in je dagelijkse huishouden. Als dat geen reden is om vandaag nog te beginnen met het organizen van je huis!

3. Verbetering van je gezondheid

Tweederde van de moeders voelt zich geregeld afgepeigerd. Een rommelige omgeving versterkt deze negatieve gevoelens. Uit onderzoek van de universiteit van Texas blijkt namelijk dat een rommelige omgeving in verband wordt gebracht met gevoelens van onmacht, angst, spanning en depressie. Tel daarbij op dat 43% van de ruzies in huishoudens gaat over rommel en het is wel duidelijke welke winst je met organizen kunt behalen in je mentale gezondheid.

Voordeel 2 maakte al duidelijk dat schoonmaken in een opgeruimd huis makkelijker is. Hierdoor zal je huis logischerwijs ook schoner zijn. Dit zorgt voor minder bacteriën in huis en een fris gevoel, waardoor je je automatisch beter zult voelen. Door de innerlijke rust die de orde in huis je brengt zul je bovendien beter slapen en minder stress ervaren. En zo zorgen een fris huis, een verbeterde nachtrust en minder stress voor een verbetering van je totale gezondheid.


“Getting organized is a sign of self-respect” – Gabrielle Bernstein

4. Less house, more home

Door je spullen logisch in te richten en wellicht te ontspullen, creëer je letterlijk ruimte in huis. Ruimte die je kunt gebruiken voor dat wat jou écht blij maakt en van jouw huis een thuis maakt. Denk bijvoorbeeld maar aan die te gekke lamp waar je nooit plek voor had of de mogelijkheid om eindelijk een aparte werkplek te creëren in huis. Met een fijne thuisplek zul je bovendien beter in staat zijn om te ontspannen in je huis.

5. Orde bevordert de creativiteit

Creatievelingen zullen deze uitdrukking vast kennen en wellicht ook wel gebruiken “Creatieve mensen hebben geen rommel, maar hebben overal ideeën liggen”. Hoe leuk dit “excuus” ook klinkt, chaos prikkelt de creativiteit juist níet. Als je erover nadenkt is het ook heel logisch. Juist waar structuur is, is ruimte voor spontaniteit omdat je hoofd veel minder vol is. En door je (werk)ruimtes en -plekken leeg te houden, kun je veel sneller doen wat er in je opkomt. Zo is het bijvoorbeeld bewezen dat mensen met een rommelige keuken vaker eten bestellen. Een schoon en opgeruimd aanrecht inspireert en motiveert logischerwijs eerder om lekker te gaan koken. Tips voor het organiseren van je keuken lees je in mijn blog “5 keukentips voor een gezellige en opgeruimde keuken”.

Dus voor alle creatievelingen heb ik een nieuw credo: “Chaos temidden van chaos is niet grappig, maar chaos temidden van orde is wel grappig” – aldus Steve Martin

keuken organizen

6. Bespaar geld door goed te organiseren

Wanneer je overzicht hebt op je spullen, voorkom je onnodige, dubbele aankopen. Als je eenmaal weet hoe je moet organizen zal je uiteindelijk ook mínder spullen overhouden. En hoe minder je bezit, hoe minder om voor te zorgen en te onderhouden. Ontspullen werkt bevrijdend en spoort je wellicht zelfs aan op weg naar een meer minimalistische levensstijl. Bewust kiezen voor enkel dat wat waarde toevoegt voor jou, doet je beseffen dat je helemaal niet veel nodig hebt en heeft automatisch een positieve invloed op je koopgedrag.

En items die jou niet langer blij maken, verkoop je en verdien je nog mooi een zakcentje mee. Wist je dat we voor gemiddeld € 1650 aan ongebruikte gadgets in huis hebben liggen? En dat 17% van alle cadeaus ongebruikt in de kast verdwijnen?

7. Meer woongeluk

Organizen bespaart je dus tijd, ruimte en geld en verbetert daarnaast jouw geestelijke en lichamelijke gemoedstoestand. Al deze voordelen tezamen bevorderen de sfeer in huis en verhogen jouw (woon)geluk. En is gelukkig zijn uiteindelijk niet dat wat het meeste telt?

professional organizer

Met mijn missie “minder spullen, meer leven” probeer ik als professional organizer bij te dragen aan dat stukje geluk. Lees hier wat mijn toegevoegde waarde als professional organizer in de praktijk betekent.

"Inspiratie"

Hoe ga ik te werk?

En hoe ervaren mijn klanten hun woongeluk? Je leest het hier in enkele van mijn afgeronde projecten. In mijn blogs deel ik graag mijn beste tips en inspiratie voor woongeluk.