3 tips om het vakantiegevoel thuis langer vast te houden

Hi, ik ben Nicole Schmitz, professional organizer en jouw gids naar minder spullen en meer leven. Graag help ik je naar een troepvrij en slim georganiseerd huis.

De vakantie is voor velen een tijd om op te laden, te ontspannen en te genieten van mooie momenten. Maar wat als dat gevoel eenmaal thuis al snel als sneeuw voor de zon verdwijnt? Uit onderzoek blijkt dat bijna 6 op de 10 Nederlanders dit ontspannen gevoel zelfs al na één dag werken kwijt is. Hoe heerlijk zou het dus zijn als je van je thuis een plek weet te maken waar je ook tot rust kunt komen?

Een troepvrij en slim georganiseerd huis draagt bij aan dat ontspannen gevoel. Een opgeruimde woonomgeving vergroot je woongeluk en zorgt dat je beter kunt ontspannen. In deze blog deel ik graag 3 van die heerlijke ontspanmomenten die je prima thuis kunt creëren. Op deze manier kun je dat fijne vakantiegevoel nog even doortrekken thuis.

1. Creëer een wellness ervaring in je eigen badkamer

Je badkamer is de perfecte plek om te ontspannen en jezelf te verwennen. Plan dan ook regelmatig een beautyavond in je eigen badkamer. Door je badkamer een wellness uitstraling te geven, maak je van dit ritueel een echte traktatie. Denk aan kaarsen, geurige oliën, zachte handdoeken en misschien zelfs wat rustgevende muziek op de achtergrond. Dit alles uiteraard in een opgeruimde badkamer.

Minimaliseer je badkamerbenodigdheden door alleen de essentials, je favorieten, te bewaren. Investeer vervolgens in handige opbergers zoals mandjes of lade-organizers om je badkamer georganiseerd te houden.

Maak er een gewoonte van om regelmatig je badkamer te inspecteren en oude of ongebruikte producten weg te gooien. Dit voorkomt dat je badkamer rommelig wordt en je kunt altijd genieten van een opgeruimde ruimte.

wellness badkamer

Hoe het komt dat het lijkt of onze badkamer altijd net schoongemaakt is? Doordat wij een doekje (uit het zicht) aan de zijkant van ons wasmeubel hebben hangen. Handen gewassen? Doekje over de wastafel en kraan. Tanden gepoetst? Doekje over de wastafel en kraan. Dit kost ons echt nog geen 5 seconden werk, maar bespaart uiteindelijk enorm op het schoonmaken. Zo kan ik makkelijk een week schoonmaken overslaan, want het ziet er altijd fris uit.

Nog enkele tips voor het creëren van die 5* wellness hotel look:

  • Investeer in hotelkwaliteit handdoeken en kies voor neutrale kleuren als zand, taupe of grijs.
  • Voeg sfeer toe met mooie kunstplanten en passende accessoires in bamboe of rotan.
  • Maak je spa beleving helemaal compleet met bruisballen of badolie, gebruik gezichtsmaskers en geef jezelf een uitgebreide schoonheidsbehandeling. Nu alleen nog een bordje “niet storen” op de deur!

 

2. Geniet van een uitgebreid buitenontbijt

Op vakantie nemen we vaak de tijd om uitgebreid te ontbijten. Heerlijk in de ochtendzon op een Italiaanse patio of lekker kneuterig aan de picknicktafel op de camping. Eenmaal thuis vervallen we al gauw in die snelle boterham aan het keukenaanrecht. Zonde! Bij mooi weer is er niets fijner dan buiten ontbijten en genieten van de frisse lucht. En september biedt vaak nog veel van die mooie dagen.

Maak dus ook thuis van je ontbijt een moment van rust en plezier. Zelfs op een werkdag. Of misschien juist, want een goede start geeft je werkdag een boost. Met deze tips hoeft dit echt niet veel extra werk te kosten.

Je broodbeleg voor het grijpen

Bewaar je zoet beleg zoals jam, hagelslag en pindakaas in een apart bakje in je voorraadkast. Dit bespaart ruimte, geeft overzicht en maakt het makkelijker om alles in één keer op tafel te zetten. Vleeswaren bewaar je handig in stapelbare vershoudbakjes.

Kleurrijke presentatie

Zet je ontbijt op een kleurrijke en uitnodigende manier op tafel. Gebruik bijvoorbeeld kleurrijke servetten, vrolijke borden en glazen. Een aantrekkelijke presentatie verhoogt het plezier van het ontbijt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wil je net lekker een bakkie koffie zetten… waterreservoir leeg! Vervelend hè!

Bespaar tijd in de ochtend door het water van je koffiezetapparaat alvast in de avond bij te vullen. Door ook alvast het cupje in het apparaat te doen is het ’s ochtends enkel nog een kwestie van één druk op de knop.

Hetzelfde geldt voor het voorbereiden van je ontbijt. Voorkom bevroren boterhammen door ze ’s avonds al uit de vriezer te halen of zet je kwark in een kommetje klaar in de koelkast. Alleen nog muesli en fruit erbij en klaar.

buiten ontbijt
Verwen jezelf met een buitenontbijtje in de ochtendzon

Smakelijk eten!

3. De kunst van verveling

Een van de grootste uitdagingen bij thuiskomst van vakantie is het vasthouden van dat ontspannen gevoel in het dagelijks leven. Je neemt je voor in die chillmodus te blijven, maar toch raak je meteen verzeild in de ratrace van onze westerse maatschappij. En dat terwijl vervelen juist zo goed is voor je brein. Het vermogen om jezelf te vervelen kan namelijk leiden tot meer creativiteit, reflectie en een beter begrip van jezelf. Met deze tips versta ook jij de kunst van verveling:

Neem regelmatig pauzes

Plan bewust momenten in je dag om even te pauzeren en te ontspannen. Dit kan een korte wandeling zijn, een kopje thee drinken in de tuin of gewoon even niets doen en jezelf toestaan om je gedachten te laten afdwalen. Het zijn deze momenten die je helpen om het vakantiegevoel vast te houden.

Creëer een fijne oplaadplek

Om je innerlijke batterij op te kunnen laden heb je een plek nodig die ook uitnodigt om tot rust te komen. Een rommelige omgeving zorgt juist voor een extra negatieve prikkel. Voorkom overprikkeling door te ontspullen.

Vermijd (digitale) afleiding

Als je je verveelt, vermijd dan de impuls om direct afleiding te zoeken. Verminder de constante blootstelling aan digitale apparaten, sociale media en entertainment. Zet meldingen uit en creëer bewust ruimte zonder constante afleiding.

professional organizer

Is jouw vakantie bijna ten einde of heb je je eerste werkdag er al weer op zitten? Pas dan zeker deze tips toe om dat vakantiegevoel thuis door te trekken. Creëer je eigen mini-wellness in de badkamer, maak van je ontbijt een bijzonder moment en leer hoe je jezelf kunt vervelen. Op deze manier geniet je optimaal van de voordelen van een ontspannen thuisomgeving.

"Inspiratie"

Hoe ga ik te werk?

En hoe ervaren mijn klanten hun woongeluk? Je leest het hier in enkele van mijn afgeronde projecten. In mijn blogs deel ik graag mijn beste tips en inspiratie voor woongeluk.